Podporu požiadavkám prišlo na dvor školy vyjadriť asi 500 učiteľov

13.09.2012 Zvolen

Zvolen 13. septembra (TASR) - Takmer 500 učiteľov a nepedagogických zamestnancov základných a materských škôl okresu Zvolen dnes prišlo aj napriek dažďu na dvor Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, aby počas štrajku podporili požiadavky odborov na zvyšovanie platov a zlepšenie podmienok v školstve. Do štrajku sa v tomto okrese zapojilo 87 % pracovníkov školstva.

Šéfka Krajskej rady Odborového zväzu (OZ) pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Magdaléna Ponická na úvod zopakovala požiadavky, ktoré smerom k ministerstvu školstva adresujú odborári. Podľa nej požiadavka zvýšenia platov o desať percent je na mieste, keďže príjmy ľudí, ktorí vzdelávajú najmladšiu generáciu a majú teda veľkú zodpovednosť za vedomostnú úroveň detí, kopírujú len priemerný plat na Slovensku.

Odborári preto požadujú zvýšenie platov na úroveň, 1,2-násobku priemerných platov, čo by pre každého zamestnanca znamenalo zvýšenie o 115 eur.

Ponická osobitne kritizovala platy nepedagogických zamestnancov, ktoré sú podľa nej na úrovni životného minima a títo ľudia sa tak odsúvajú na hranicu chudoby.

Kritikou nešetrili ani ďalší diskutujúci, zastupujúci základné odborové organizácie na niektorých zvolenských školách. Ich slová učitelia podporili potleskom.

Odborári veria, že si ich vláda už konečne všimne. "Rok sme rokovali a vyčkávali, ďalej to už ale nejde," uviedla Ponická.

"My sme boli aj stále sme pripravení rokovať," povedala TASR prítomná členka ústredia OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Iveta Majerová. "Rokovanie, ktoré sme viedli aj stále vedieme na ministerstve školstva ale nestačia. Preto chceme jednať aj s ministrom financií a premiérom," dodala.

Ak by nedošlo k dohode, Rada OZ školstva a vedy rozhodne o ďalšom postupe. Viacerí odborári však hovoria, že štrajkovať sa v takom prípade bude ďalej.
 

Vyberte región